Stappenplan Startende Ondernemer

1. Ken jezelf als ondernemer. Weet wat je sterke kanten zijn als ondernemer en op welke punten je je moet ontwikkelen of anderen moet inzetten.  Hiervoor kun je een ondernemerstest doen die door veel instanties wordt gebruikt: www.ondernemerstest.nl.

2. Plan de komende 5 jaar van je onderneming door een ondernemingsplan te maken. 

3. Kies de partijen uit met wie je langdurig wilt samenwerken:
- accountant of boekhouder
- notaris (als je een B.V. start)
- bank
- leveranciers
Zorg voor minimaal 3 partijen per keuze, zodat je alternatieven hebt. Ga niet voor de eerste de beste. Kies je partijen door je ondernemingsplan met hun te bespreken. Wie je de meeste hulp geeft is een goed indicatie om te bepalen of deze persoon je de komende jaren verder zal helpen. Ook belangrijk is dat er vooraf duidelijkheid over de prijs van de werkzaamheden is.

4. Werk je ondernemingsplan uit tot een marketingplan: welke klanten ga je binnenhalen, op welke manier, met welke middelen en met welke activiteiten?

5. Kies een rechtsvorm en huisvesting met behulp van de partijen die je onder stap 3 hebt gekozen.  

6. Reken je financieringsbehoefte uit en plan je liquiditeit voor de komende 5 jaar. Dit kan met behulp van je accountant.

7. Bepaal welke zaken je nog nodig hebt:
- vergunningen
- verzekeringen
- merkregistratie

Ook dit kan met behulp van je accountant.

8. Ga naar de Kamer van Koophandel en schrijf je in. De Kamer van Koophandel zorgt met-een voor je registratie bij de Belastingdienst.

9. Zet met je accountant je (online) boekhouding op, zodat je hier in kunt factureren en beta-len. Zo heb je weinig werk aan de boekhouding en heb je goed en op tijd inzicht.

10. Maak omzet !

11. Vergelijk regelmatig je administratie met je ondernemingsplan. Zo kun je op tijd bijsturen als de werkelijkheid anders is dan je plan. Let op: de realiteit is altijd anders dan je plan, onder-nemen is vallen en opstaan. Hobbels zijn er om overwonnen te worden! (ook dit kan behulp van je accountant)

Wanneer je meer informatie wilt, maak dan een afspraak voor een gratis adviesgesprek naar jouw Online Accountant in de buurt of mail naar info@OAMKB.nl.