Sparen voor je pensioen

Pensioensparen (Wet loonbelasting)
Pensioenopbouw conform de Wet loonbelasting is enkel voor werknemers en directeuren-grootaandeelhouders (DGA?s) die werknemer zijn van hun eigen BV.  Vrije beroepers mogen pensioenpremies aftrekken van de belaste winst als die premies in een verplichte beroepspensioenregeling zijn gestort.

Voordelen van Pensioensparen.
O.a. de grotere fiscale aftrekmogelijkheden vergeleken bij de lijfrente. De levenslange uitkeringen zijn te garanderen en de DGA mag zijn pensioengeld in eigen BV houden.

Nadelen van Pensioensparen.
Doordat wettelijke regels weinig flexibel zijn, moeten uitkeringen bijvoorbeeld levenslang doorlopen. Pensioen kan (buiten pensioenfondsen en de BV van de DGA) alleen uitgevoerd worden door verzekeraars, dus er is geen concurrentie van banken.

Lijfrentesparen (Wet IB)
Lijfrentesparen kan al met een inkomen boven de ? 12.000,- in box 1. De aftrekbaarheid hangt af van je pensioenopbouw. Pensioenopbouw conform de Wet loonbelasting kan de lijfrenteaftrek teniet doen.

Voordelen van Lijfrentesparen
O.a. de fiscale aftrek is een voordeel. Naast levenslange uitkeringen zijn kortere uitkeringsduren mogelijk. Sparen kan ook bij banken op geblokkeerde spaarrekeningen met vaste rentevergoedingen.

Nadelen van Lijfrentesparen
Door wettelijke regels is er weinig flexibiliteit, maar het blijft flexibeler dan pensioensparen. De fiscale aftrek is niet ruim genoeg om tot een optimaal pensioeninkomen te komen.

Sparen (box 3)
Gewoon sparen valt onder de Wet IB, maar wel in box 3 (belasting over vermogen). Vermogen bouw je op door te sparen, beleggen of investeren in onroerend goed bijvoorbeeld.

Voordelen sparen in box 3
Sparen in box 3 is flexibel en er zijn veel investeringsmogelijkheden.

Nadelen sparen in box 3
Enkele minpunten: er is een vermogensrendementheffing van 1,2% per jaar over je vermogen. De vertaling naar pensioeninkomen vereist bovendien inzicht. Vrij beschikken over je geld vereist discipline.