Schuld RC DGA checken

Nu is het de tijd om de hoogte van de rekening-courant van de DGA met zijn BV te checken. Onder de 17500,- hoeft er geen rente berekend te worden. Is de RC hoger dan moet een zakelijke rente berekend worden. Die zakelijke rente is niet aftrekbaar bij de priv? aangifte van de DGA, dus kostbaar.

Om de RC te verlagen kun je 2 maatregelen nemen: salaris verhogen en niet opnemen of dividend uitkeren. Dividend uitkeren is een snelle, eenmalige vermindering. Bijvoorbeeld: bij een uitkering van 100.000 wordt direct 15% dividendbelasting afgedragen. De RC wordt hiermee met 85.000,- verminderd. Bij de aangifte inkomstenbelasting moet echter nog 10% extra worden afgedragen, dus 10.000,-. Per saldo vermindert de RC met 75.000,-.  Dit kan natuurlijk alleen als het eigen vermogen het toelaat.

 

Bij het oplopen van de RC moet worden gekeken of het salaris van de DGA structureel te laag is, dus of een structurele salarisverhoging nodig is.

 

De schuld van de DGA aan zijn BV moet worden vastgelegd in een overeenkomst. Wanneer dit niet is gedaan, kan de Belastingdienst proberen het rentepercentage hoger vast te stellen, soms wordt wel 10% of meer gevraagd. Download hier een voorbeeld van een overeenkomst RC voor de DGA .

 Tags:  aftrek zakelijke rente, dividendbelasting