Iets vergeten in de aangifte; wordt dit fiscaal vergeven?

Vergeten
Indien een professor in zijn aangifte iets vergeet, komt hij daar dan ook mee weg? De belastinginspecteur vond van niet, maar het Hof Leeuwarden betoonde clementie. De inspecteur kon niet bewijzen dat de (inmiddels gepensioneerde) hoogleraar geschiedenis een lijfrente-uitkering opzettelijk verzwegen had. Dat liep op het nippertje goed af. Wat was er aan de hand?

Contante uitkering lijfrente
Een hoogleraar verzocht zijn verzekeringsmaatschappij om de door hem afgesloten kapitaalverzekering met lijfrenteclausule (iets dat inmiddels niet meer bestaat) contant uit te keren.

De professor kocht zijn verzekering af. Hij ontving een bedrag van € 14.636,-.

Wat meldde de verzekeraar?
De verzekeraar meldde (meer dan eens) dat de professor over de uitkering zelf nog inkomstenbelasting moest betalen. In 2005 deed de hoogleraar aangifte inkomstenbelasting, maar hij vergat de afkoopsom aan te geven.

Belastingboete
De inspecteur merkte dat en heeft toen gelijktijdig met de aanslag een vergrijpboete opgelegd. Voor een vergrijpboete is het een vereiste dat men de Belastingdienst opzettelijk heeft getild. Partijen waren het er niet over eens of dat hier speelde.

Slordig?
De inspecteur meende dat de hoogleraar op z’n minst zo slordig was geweest dat er sprake was van (voorwaardelijk) opzet.

‘Gewoon vergeten’
De professor hield het op ‘gewoon vergeten’. En dat overkomt de beste met enige regelmaat.